Printeaza pagina / articolul

Biroul de catehizare a tineretului din Protopopiatul Piatra Neamţ a înregistrat un nou parteneriat educaţional Şcoală-Biserică, încheiat între Şcoala Gimnazială Nr. 1 – Dumbrava Roşie şi parohia Izvoare, pentru anul educaţional 2013-2014. Iniţiativa aparţine profesorului de religie al şcolii din Dumbrava Roşie, domnul Sorin Amariei Cosma, şi părintelui Romeo Leonte, parohul de la Izvoare. O altă componentă, anume acceptul pentru acest parteneriat, a fost oferită de domnul director Marius Ţuvichi, o personalitate dedicată misiunii de dascăl şi un susţinător al proiectelor educaţionale în care elevii sunt principalii beneficiari.
Prima activitate din acest parteneriat a fost susţinută în Şcoala Gimnazială Nr. 2 – Izvoare, joi, 28 noiembrie 2013. Cu acest prilej elevii au fost familiarizaţi cu viaţa Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, şi cu activitatea Bisericii de a prezenta Ortodoxia ca mod de viaţă şi ca set de valori esenţiale pentru fiecare dintre noi. Totodată, părintele Romeo Leonte a împărţit participanţilor iconiţe şi acatiste cu Sfântul Stelian şi i-a binecuvântat pe elevi.
Vineri, 29 noiembrie 2013, elevii au susţinut în Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din parohia Izvoare referate, compuneri şi poezii dedicate Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, iar duminică, 1 decembrie 2013, copiii, alături de părinţi şi familie, au participat la Sfânta Liturghie şi au oferit credincioşilor un recital de cântece şi poezii patriotice. Până la sfârşitul anului 2013 vor fi organizate încă două activităţi în cele două locaţii ale instituţiilor partenere, cu ocazia celebrării Sfântului Nicolae şi a Naşterii Domnului.
„Mă bucură dorinţa colegilor, cadrele didactice din Şcoala Gimnazială Nr. 2 Izvoare, de a fi parte din acest proiect educaţional şi implicarea domnului director Marius Ţuvichi. După experienţa din anul şcolar trecut, de la Şcoala Gimnazială „I. Gervescu“ Săvineşti, în care parteneriatul cu parohia Conţeşti a produs câteva activităţi plăcute, care au manifestat interes atât din partea elevilor, cât şi a părinţilor, nădăjduiesc ca şi activităţile planificate la Izvoare, în şcoală şi în biserică, pentru anul şcolar 2013-2014, să îi aducă pe elevi, învăţători şi profesori mai aproape de Învăţătorul Hristos, cel mai de preţ Prieten al copiilor şi cel mai tare Sprijin al oamenilor“, a declarat prof. Sorin Amariei Cosma.
„Copiii din Izvoare au avut prilejul să participe la catehezele din cadrul proiectului «Hristos împărtăşit copiilor» şi la taberele şi acţiunile pe care le-am organizat în ultimii trei ani,  atât în parohie, cât şi în afara ei. De aproape un an, domnul profesor Sorin Amariei Cosma coordonează activităţile catehetice din parohia noastră, susţinând în fiecare vineri cateheza parohială. Ne bucurăm de sprijinul unanim al enoriaşilor în activitatea catehetică parohială şi de ajutorul lui Dumnezeu, care ne face să fim parte din vieţile copiilor care se împărtăşesc atât din potirul cu Trupul şi Sângele lui Hristos, cât şi din Cuvântul oferit spre cunoaştere la fiecare întâlnire. Acest parteneriat devine pentru noi o punte de legătură între slujirea liturgică şi jertfa pe care cadrele didactice o asumă pe altarul copilăriei fiecărui elev“, a adăugat şi pr. Romeo Leonte. (Pr. Ştefan Zaharia, coordonator al Biroului de catehizare a tineretului din Protopopiatul Piatra Neamţ)