Printeaza pagina / articolul

Ministerul Educației Naționale și Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei organizează în perioada 7 – 20 noiembrie 2017 o consultare națională privind regimul temelor pentru acasă. Demersul se adresează actorilor educaționali din învățământul primar, gimnazial și liceal și presupune completarea unor chestionare on-line, elaborate în funcție de specificul a trei categorii de public: cadre didactice, elevi și părinți.

Cercetarea are ca obiective indentificarea unei noi abordări în ceea ce privește rolul acestor activități de învățare, respectiv corectarea unor disfuncționalități semnalate.

Astfel, datele ce urmează a fi colectate vor permite identificarea stării de fapt în privința temelor pentru acasă și vor contura variante de ameliorare a eventualelor derapaje prin adoptarea unor instrumente de reglementare. Nu se solicită date personale, iar răspunsurile centralizate sunt confidențiale şi vor fi utilizate exclusiv în scopul consultării.

Ministerul Educației Naționale lansează o consultare publică adresată  tuturor actorilor educaţionali (cadre didactice, elevi, părinţi, factori de decizie, asociaţii profesionale) referitoare la temele pentru acasă pe care le primesc elevii în învăţământul preuniversitar. Răspunsurile dumneavoastră sunt foarte importante, constituind o premisă pentru o nouă abordare a rolului activităților de învățare a elevilor, în afara  procesului de predare-învăţare-evaluare din sala de clasă. În egală măsură, feed-back-ul dumneavoastră va contribui la corectarea unor disfuncționalități curente în acest domeniu și la diversificarea acestor activități.

În completarea acestui chestionar, vă rugăm să aveţi în vedere o perspectivă mai amplă asupra semnificaţiei temelor pentru acasă, care surprind toate activitățile de învățare realizate de elevi în mod independent acasă:

·         rezolvarea de sarcini de lucru prin teme scrise (de exemplu: exerciţii, probleme, referate, analize, compuneri, prezentări, desene etc.), inclusiv cu ajutorul TIC;

·         realizarea de proiecte sau alte activități practice (desene, colaje, machete, experimente, observări directe etc.);

·         învăţarea unor conținuturi predate la clasă (pe baza notiţelor din caiet şi/sau a textelor din manuale sau din alte resurse de învățare).

Vă rugăm să aveți în vedere atât temele curente, realizate în cadrul unei săptămâni, cât și temele care presupun o activitate ce se derulează într-un timp mai îndelungat (de exemplu, cititul unui roman, realizarea unui proiect sau referat mai amplu etc.). De asemenea, chestionarul are în vedere atât temele care presupun o activitate individuală, cât și pe cele care presupun o activitate de grup, prin colaborarea cu alți colegi.

Vă mulţumim pentru colaborare!

Accesati chestionarul dorit de aici !

 

Chestionarele pot fi accesate de oriunde există conexiune la internet.